Przypadłość oznaczająca występowanie stanu zapalnego tarczycy, który w konsekwencji zaburza prace gruczołu i prowadzi do jego niszczenia. Do najczęstszych objawów zaliczyć można przyrost masy ciała, suchość skóry, uczucie zmęczenia i brak tolerancji zimna. W jaki sposób dieta wspomoże twoją walkę z niedoczynnością tarczycy? Przede wszystkim skupimy się

na zredukowaniu składników zaburzających pracę gruczołu.

Czy w przygotowanym jadłospisie znajdą się drogie i wyszukane produkty? Nie! Poniżej przygotowałam dla Ciebie przykładową dietę rozpisaną na cały dzień. Pamiętaj, że nie stanowi

ona porady! Pragnę jedynie Tobie pokazać, że może ona składać się z produktów ogólnodostępnych, które na co dzień spożywamy.

<

Hashimoto

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS / JEDEN DZIEŃ

PIERWSZE ŚNIADANIE

Składniki

Banan - 1/2 sztuki (60 g)

Figi suszone - 2/3 garści (56 g)

Kasza jaglana - 1/4 szklanki (45 g)

Mleczko kokosowe - 5 łyżek (50 ml)

Płatki migdałowe - 1/8 szklanki (10 g)

Przyprawy - curry, proszek - 2/3 łyżeczki (2 g)

Przyprawy - kurkuma, mielona - 1/4 łyżeczki (1 g)

Woda - 1 szklanka (250 ml)

Przygotowanie

Na wrzącą wodę wsypać kaszę jaglaną i pokrojone figi,

gotować na małym ogniu przez ok. 15 min.

Ugotowaną kaszę rozcieńczyć mlekiem kokosowym, dodać pokrojonego banana, szczyptę kurkumy i curry, całość dokładnie wymieszać. Podawać posypaną płatkami migdałowymi.

Jaglanka z kurkumą i curry na słodko  513 kcal

(1 porcja)

DRUGIE ŚNIADANIE

Odżywcza sałatka do pracy 454 kcal

(1 porcja)

Składniki

Orzechy włoskie - 1/3 łyżki (2 g)

Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)

Cukinia - 1/4 sztuki (60 g)

Jarmuż - 20 g

Olej lniany - 1 łyżka (10 ml)

Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)

Papryka czerwona - 3/4 sztuki (200 g)

Pietruszka, natka - 2 łyżeczki (12 g)

Quinoa - 5 łyżek (50 g)

Przygotowanie

Na patelni podpiec warzywa, dodać komosę,

zalać bulionem lub wodą do wysokości warzyw, zagotować  i odstawić, aż komosa wchłonie płyn.

Przed podaniem dodać jarmuż, polać olejem

lub posiekanymi orzechami.

Podawać z kiełkami lub natką pietruszki.

OBIAD

Zupa curry z krewetkami 384.5 kcal

(1 porcja)

Składniki

Cebula - 1/2 sztuki (50 g)

Czosnek - 3 sztuki (6 g)

Imbir, korzeń - 1/8 sztuki (10 g)

Krewetki, mrożone - 2 i 1/4 szklanki (200 g)

Mango - 1/2 sztuki (150 g)

Mleczko kokosowe - 10 łyżek (100 ml)

Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)

Papryka chili - 1/2 sztuki (10 g)

Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)

Pomidor koktajlowy - 10 sztuk (200 g)

Przyprawy - curry, proszek - 1/3 łyżeczki (1 g)

Przyprawy - kurkuma, mielona - 1/4 łyżeczki (1 g)

Przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 szczypta (1 g)

Ryż basmati - 3 i 1/3 łyżki (50 g)

Sól Himalajska - 5 szczypt (5 g)

Przygotowanie

Na oliwie podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka

 i posiekany czosnek. Dodajemy pastę curry i posiekany

imbir. Kiedy cebulka się już zeszkli dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i chili. Pomidory należy sparzyć. Usuwamy z nich skórkę i pestki. Pokrojone pomidory dodajemy do worka z curry i warzywami.

Kiedy pomidory puszczą sok dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy. Mango obieramy i kroimy

w kostkę. Dodajemy do woka z warzywami.

Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.

Na sam koniec dodajemy krewetki i dusimy

na małym ogniu około 10-15 minut.

Zupę można zjeść samą lub

 z dodatkiem ryżu.

KOLACJA

Kanapka z cukinią 327 kcal

(1 porcja)

Składniki

Cebula - 1 sztuka (100 g)

Chleb żytni - 2 kromki (70 g)

Cukinia - 1 sztuka (250 g)

Czosnek - 1 sztuka (2 g)

Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)

Majeranek - 1 łyżeczka (3 g)

Przygotowanie

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podpiec na oliwie,

podlewając woda aby temperatura nie była zbyt wysoka, lekko osolić. Następnie dodać pokrojoną

w kostkę cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, dusić pod

przykryciem około 10 minut.

Podawać na kanapce.

 

Wartości Odżywcze

Energia (kcal): 1682 kcal

Białko: 50.23 g

Tłuszcz: 66.38 g

Węglowodany ogółem: 247.37 g

<

Copyright © 2018, Akademia Odżywiania. Polityka Prywatności. Realizacja: Prosta Forma