Przypadłość, która oznacza obniżoną wrażliwości organizmu na działanie insuliny, hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru we krwi.  Do jej najczęstszych objawów zaliczyć można nadwagę, otyłość, wysokie ciśnienie krwi, spadki energii i problemy ze snem. W jaki sposób dieta rozwiążę problem występowania insulinooporności? Przede wszystkim skupimy się

na zmniejszeniu nadwagi i otyłości. Czy w przygotowanym jadłospisie znajdą się drogie

i wyszukane produkty? Nie! Poniżej przygotowałam dla Ciebie przykładową dietę rozpisaną

na cały dzień. Pamiętaj, że nie stanowi ona porady! Pragnę jedynie Tobie pokazać, że może

ona składać się z produktów ogólnodostępnych, które na co dzień spożywamy.

<

Insulinooporność

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS / JEDEN DZIEŃ

PIERWSZE ŚNIADANIE

Składniki

Boczniaki - 3 sztuki (150 g)

Cebula - 1/2 sztuki (50 g)

Chleb żytni - 1 kromka (35 g)

Jajka kurze, całe - 3 sztuki (150 g)

Kiełki brokuła - 2 łyżki (15 g)

Masło klarowane - 1 i 1/4 łyżeczki (10 g)

Pomidor - 1 sztuka (190 g)

Rukola - 2 garście (40 g)

Sól morska - 1 szczypta (1 g)

Przygotowanie

Na patelni, na maśle klarowanym z odrobiną wody, podpiec cebulę i boczniaki, lekko osolić, następnie dodać jajka, na talerzu ułożyć rukolę, kiełki i pomidory, podawać z jajecznicą i kromką chleba.

Jajecznica z boczniakami i kiełkami  488 kcal

(1 porcja)

DRUGIE ŚNIADANIE

Deser chia 339 kcal

(1 porcja)

Składniki

Mango - 1/2 sztuki (125 g)

Mleczko kokosowe - 2 łyżki (20 ml)

Chia nasiona - 3 łyżki (30 g)

Napój ryżowy - 2/3 szklanki (150 ml)

Przygotowanie

Nasiona wymieszać z mleczkiem, wyłożyć do słoiczka, wstawić do lodówki do zastygnięcia, następnie udekorować musem owocowym.

OBIAD

Dorsz zapiekany z rozmarynem 522 kcal

(1 porcja)

Składniki

Dorsz świeży, filety bez skóry - 2 sztuki (200 g) Sezam, nasiona - 1 łyżka (10 g)

Brokuły - 1/3 sztuki (200 g)

Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)

Quinoa - 1/3 szklanki (40 g)

Rozmaryn, świeży - 1/3 łyżeczki (2 g)

Sól morska - 4 szczypty (4 g)

Sok z cytryny - 2 łyżki (12 ml)

Przygotowanie

Filet z dorsza przyprawić solą i rozmarynem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie piec w naczyniu żaroodpornym przez 20 min. w temperaturze 180 C. Upieczoną w ziołach rybę podawać

z brokułami ugotowanymi na parze i komosą ryżową.

KOLACJA

Kanapka włoska 464 kcal

(1 porcja)

Składniki

Bazylia, świeża - 1 garść (3 g)

Bułka grahamka - 1 sztuka (100 g)

Cebula - 1/8 sztuki (10 g)

Czosnek - 1/2 sztuki (1 g)

Ocet winny, balsamiczny - 1 łyżka (6 ml)

Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)

Pomidor - 1 sztuka (150 g)

Sól Himalajska - 2 szczypty (2 g)

Przygotowanie

Czosnek przecisnąć przez praskę,

pomidory i cebulę (bardzo drobno)

pokroić w kostkę, bazylię posiekać,dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Pieczywo podpiec w piekarniku, tak aby było lekko chrupiące, następnie ułożyć na nim pomidory.

 

Wartości Odżywcze

Energia (kcal): 1813 kcal

Białko: 93.49 g

Tłuszcz: 83.57 g

Węglowodany ogółem: 187.15 g

<

Copyright © 2018, Akademia Odżywiania. Polityka Prywatności. Realizacja: Prosta Forma